400.000 er ikke på nett
Internett har ingen aldersgrense. Likevel er det fortsatt 400.000 nordmenn som ikke riktig ennå har tatt steget inn i den digitale verden. De fleste av dem er over 60 år og har kanskje aldri forholdt seg til et tastatur eller skjerm.
Etter hvert blir samfunnet mer og mer basert på at vi skal ordne det meste via nettet. Bankfilialer legges ned, NAV-papirer kommer på epost og alle betalinger skjer elektronisk.
Internett tredd nedover hodet
For at man skal kunne mestre de absolutt mest nødvendige gjøremålene som må ordnes på nettet behøves selvtillitt, interesse og visse ferdigheter for å håndtere det elektroniske utstyret. Noen er nysgjerrige, og noen kvier seg. Mange vil helst ikke en gang prøve. Hevder at «at det ikke er noe for dem». Redsel, irritasjon over å bli presset inn i noe, samt begrenset kunnskap om hvilke muligheter som finnes av underholdning og selskap gjør at mange stritter i mot så lenge de kan.
Samtidig blir verdenen utenfor raskere og raskere. Utenforskapet føles mer og mer påtrengende. Det dukker opp ord og begreper man aldri har hørt, og våre kjære gamle foreldre vet ikke riktig hvor de skal begynne eller hva de skal spørre om, for å ta del i den nye digitale hverdagen. Mange trenger et vennlig dytt bak!
Ensomhet og dårlig samvittighet
Hvordan holder en 30-åring kontakt med sine venner og kollegaer i dag? Jo på facebook, sms, instagram og mail. Hvordan er det å være pensjonist uten sine tidligere kollegaer, kanskje langt unna sine slektninger og venner og ikke mestre dagens kommunikasjonsverktøy? Mange har dårlig samvittighet for at de skulle ha besøkt sin gamle mor, tante, bestefar eller andre slektninger og venner. Man vet at de sitter og ser i fotoalbumet i hylla, lengter etter et besøk eller en telefon. Tenk hvor koselig det ville være å oppta den ukentlige kontakten igjen, ved å gi dem tilgang til ungenes Instagramkonto, eller Snapchat! Hvis de lærte seg å logge seg inn på Facebook, eller kunne kople seg opp på Skype! Barieren må brytes, og alle blir vinnere!
Digitalbestemor.com tror at for å lære å like nettbank og navigering i offentlig informasjon på nett, så er det viktig å tillate seg å leke litt. Prøve og feile, tørre å trykke. På en ipad er det få ting som kan gå feil! Mor har kanskje fått en smarttelefon som hun nesten ikke tør slå på i redsel for at noe går feil. Istedet kunne hun sittet og sett på bilder av barnebarna, funnet en ny oppskrift hun vil prøve, sett gårsdagens dagsrevyen hun mistet eller googlet et navn hun hadde lest.
Investér en ipad til dine foreldre og meld dem på et kurs. Ofte er det bra at noen andre enn de nærmeste forklarer og viser. Jeg kan hjelpe til med det som er vanskelig, forklare hva som er hva, og tilpasser hjelpen til akkurat det eleven ønsker å lære. Vi sitter i rolige hyggelige omgivelser, og det legges stor vekt på hva eleven allerede har for interesser. Jeg bruker ord han eller hun forstår, og snakker i et tempo hvor han/hun lett kan følge med! Ingen spørsmål er for dumme!